Cauza privind accidentul mortal de la Astralis, din februarie, în care o fetiță de 12 ani din Badon și-a pierdut viața, a fost amânat din nou la termenul de vineri, 13 decembrie. Magistrații zălăuani au decis din nou amânarea cauzei pentru administrarea de probe. La acest termen a fost prelungită și măsura controlului judiciar, măsură instituită pe numele autorului autorul accidentului, Gurzău Gheorghe, controlul judiciar fiind prelungit pentru o nouă perioadă.
“În baza art. 208 alin. (3) rap. la art. 207 alin. (4) C.proc.pen. menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul G. G., până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 60 de zile. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13.12.2019.”
Termenul nou acordat în dosar este în 20 ianuarie 2020. Gurzău Gheorghe, șoferul microbuzului din care Giulia Sabou a căzut și a murit pe loc, totodată patronul societății de transport Gurzău Trans, a fost cercetat și trimis ulterior în judecată în vara acestui an pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. Accidentul a avut loc pe bulevardul Mihai Viteazul, din municipiul Zalău, în zona Astralis, în 19 februarie. Gurzău Gheorghe, șoferul autovehiculului și patronul firmei de transport căreia aparținea microbuzul, în timp ce conducea microbuzul de transport elevi – cursă regulată, nu a asigurat închiderea ușilor din spate, moment în care eleva Giulia Sabou, pasageră în microbuz, s-a dezechilibrat și a căzut în spatele microbuzului, pe partea carosabilă, murind la scurt timp de la producerea accidentului. Minora stătea pe o bancă improvizată ce fusese așezată în spatele locurilor omologate ale autovehiculului, după cum au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Banca a fost ulterior ascunsă de șofer, după ce acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea Poliției. Numeroase nereguli au ieșit la iveală în urma anchetei, acestea fiind confirmate atât de IPJ Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul pentru Siguranța în Transporturi cât și de către reprezentanții Registrului Auto Român – București, accidentul fiind consecința unui cumul de abateri de la legislație, alături de neglijența patronului firmei de transport.
Gheorghe Gurzău a fost arestat preventiv după comiterea faptei, pus ulterior sub măsura arestului la domiciliu după care sub control judiciar. Reamintim totodată faptul că inculpatul a solicitat, prin avocat, strămutarea judecării cauzei în alt județ, pentru a evita astfel mediatizarea cursului dosarului și păstrarea în atenția opiniei publice sălăjene a informațiilor noi ce apar pe parcursul procesului. Magistrații Curții de Apel Cluj au respins, însă, această cerere, constatând că solicitarea este neîntemeiată și nejustificată. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă o situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
de ce procurorii nu extend Ancheta? si la institutiile publice care au favorizat acest eveniment nefericit? de ce procurorii din Zalau sunt moi, slabi, etc si nu sunt in stare sa faca un dosar la toti vonovatii !! sa ia exemplul dosarului de la Colectiv !! sa il vedem pe Ciunt, Tibi Marc, si toti directorii si inspectorii de la primaria Zalau, Consiliul judetean, ARR, RAR, cum dau cu subsemnatukl si iau ani grei de puscarie !! dar politia romana nu are nici o vina? stau ca porcii in cucuruz si nu fac nimic !
se mai uita pe listele cu nr de masini pe care nu au voie sa le opreasca in traffic ?